Pengaruh Berbagai Tingkat Penggunaan Ampas Ganyong (Canna edulis Kerr) dalam Ransum terhadap Fermentabilitas dan Kecernaan (In Vitro)

A. R. Widiyanti, E. Cardi, U. H. Tanuwiria, A. R. Tarmidi, I. Hernaman

Abstract


Canna waste is the processing waste of canna tubers into flour. This feed ingredient has potential as ruminant feed. The research aims to evaluate the use of canna waste in rations in vitro. The study used a completely randomized design with 4 treatments and 5 replications. The treatments were rations containing 0% (R0), 10% (R1), 20% (R2) and 30% (R3) canna waste. The resulting data were analyzed by Duncan’s test. The use of canna waste did not have a significant effect on the production of N-NH3, but caused a decrease (P <0.05) on volatile fatty acids, dry matter digestibility and organic matter digestibility. Rations containing more than 20% of canna’s waste cause volatile fatty acids below the normal range and digestibility of dry matter <50%. The relationship between volatile fatty acids with dry matter digestibility and organic matter digestibility shows a linear line equation, namely: y = 0.1459x + 34.7779 with R2 = 0.8278, r = 0.9098 and y = 0.1159x + 40.794 with R2 = 0.7978, r = 0.8931. The results of the study concluded that the use of canna waste in the ration was a maximum of 10%.


Keywords


Canna (Canna edulis Kerr.) waste, digestibility, fermentability, in vitro, ruminants.

References


Budiarsih, D. R., B. K. Anandito, & G. Fauza. 2010. Kajian penggunaan tepung ganyong (Canna edulis Kerr.) sebagai substitusi tepung terigu pada pembuatan mie kering. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian. 3(2) : 87-94.

Dewi, L. K. & B. Panunggal. 2016. Analisis kadar saponin dan total bakteri asam laktat pada yogurt ganyong (Canna edulis Kerr.) sinbiotik substitusi kacang merah (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Nutrition College. 5(1) : 14-19.

Djajanegara, A. 1979. A Comparison of Techniques of Determining the Amount of By-pass Protein Ruminant. Thesis. Department of Biochemistry and Nutrition.

Fahrunisa. & R. Pratiwi. 2015. Kandungan Saponin Buah, Daun, dan Tangkai Daun Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.). Seminar Nasional Konservasi dan Pemanfaatan Sumber Daya Alam Universitas Gadjah Mada Yogyakarta. Yogyakarta.

Hasanah, F. & R. F. Hasrini. 2018. Pemanfaatan ganyong (Canna edulis Kerr.) sebagai bahan baku sohun dan analisis kualitasnya. Journal of Agro-based Industry. 35(2) : 99-105.

Hasri, D. O. 2016. Uji karakteristik amilum dan aktivitas antioksidan umbi ganyong (Canna edulis Kerr.) dengan metode DPPH secara in vitro. Karya Ilmiah. Universitas Esa Unggul. Jakarta.

Hartadi, H., S. Reksodiprodjo, & A. D. Tillman. 1991. Tabel Komposisi Bahan Makanan Ternak untuk Indonesia. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.

Hernaman, I. U. H. Tanuwiria, & M. F. Wiyatna. 2005. Pengaruh penggunaan berbagai tingkat kulit kopi dalam ransum penggemukan sapi potong terhadap fermentabilitas rumen dan kecernaan in-vitro. Bionatura. 7: 46-50.

Hernaman, I., A. Budiman, S. Nurochma, dan K. Hidayat. 2015. Kajian in vitro subtitusi konsentrat dengan penggunaan limbah perkebunan singkong yang disuplementasi kobalt (Co) dan seng (Zn) dalam ransum domba. Buletin Peternakan. 39 : 71-77.

Hikmawan, D., Erwanto, Muhtarudin, & F. Fathul. 2019. Pengaruh substitusi rumput laut (Eucheuma cottonii) dalam pakan rumput gajah (Pennisetum purpureum) terhadap konsentrasi VFA parsial dan estimasi produksi gas metana secara in vitro. Jurnal Riset dan Inovasi Peternakan. 3(1) : 12-18.

Hu, W. L., W. Yue-Ming, L. Jian-Xin, G. Yan-Qiu, & Y. Jun-An. 2005. Tea saponins affect in vitro fermentation and metanaogenesis in faunated and defaunated rumen fluid. Zhejiang Univ. SCI. 6B: 787-792.

McDonald, P., R. A. Edwards, J. F. D. Greenhalgh, & C. A. Morgan. 2002. Animal Nutrition 6th Ed. Ashford Colour Pr. Gosport.

Owens, F. N. & R. A. Zinn. 1988. Protein Metabolism of Ruminant Animals, in The Ruminant Animal Digestive Physiology and Nutrition. Prentice-Hall, Inc., Englewood Cliffs, NJ. Pp 227-249.

Riskiani, D., D. Ishartani, & D. Rachmawanti. 2014. Pemanfaatan tepung umbi ganyong (Canna edulis Kerr.) sebagai pengganti tepung terigu dalam pembuatan biskuit tinggi energi protein dengan penambahan tepung kacang merah (Phaseolus vulgaris L.) Jurnal Teknosains Pangan. 3(1) : 96-105.

Sugiyono. 2007. Metode Penelitian Pendidikan Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Alfabeta. Bandung.

Steel, R. G. D. & J. H. Torrie. 1993. Prinsip dan Prosedur Statistika. Edisi Kedua. Diterjemahkan oleh B. Sumantri. PT Gramedia Pustaka, Jakarta.

Sutardi, T. 1980. Peningkatan Mutu Hasil Limbah Lignoselulosa sebagai Makanan Ternak. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Tilley, J. M. A. & R. A. Terry. 1963. A two stage technique for the in vitro digestion of the forage crops. J. Brit. Grassl. Soc. 18(2) : 104-106.

University of Wisconsin. 1966. General Laboratory Procedure. Departement of Dairy Science. Medison.

Wahyuningsih, N. 2010. Pengaruh penggunaan ampas ganyong (Canna edulis Kerr.) fermentasi dalam ransum terhadap performan domba lokal jantan. Karya Ilmiah. Universitas Sebelas Maret. Solo.

Wahyuni, I. M. D., A. Muktiani, & M. Christianto. 2014. Penentuan dosis tanin dan saponin untuk defaunasi dan peningkatan fermentabilitas pakan. JITP. 3(3) : 133-140.

Yanuartono, A. Nururrozi, S. Indarjulianto, & H. Purnamaningsih. 2019. Peran protozoa pada pencernaan ruminansia dan dampak terhadap lingkungan. Ternak Tropika. 20(1) : 16-28.




DOI: http://dx.doi.org/10.24014/jupet.v17i2.9465

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Peternakan has been accredited by Sinta 3 : Number 158/E/KPT/2021

Starting from Vol. 18 No. 1 Year 2021 to Vol. 22 No. 2 Year 2025

 

Jurnal Peternakan Indexed By:

         
 

Editorial Office:

Jurnal Peternakan

Faculty of Agriculture and Animal Science, State Islamic University of Sultan Syarif Kasim Riau.

H.R. Soebrantas street KM. 15,5 Panam – Pekanbaru city.

E-mail: jurnal.peternakan@uin-suska.ac.id

ejournal: http://ejournal.uin-suska.ac.id/index.php/peternakan

e-ISSN: 2355-9470   p-ISSN: 1829-8729

Lisensi Creative Commons
Creation is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License. View Mystats