DESIGN OF SAUCER AS A DRINKING TOOL FOR PARKINSON'S PATIENTS USING MORPHHOLOGICAL METHOD

Icha Mutiara Addeni, Ribangun Bamban Jakaria

Abstract


Almost all humansuse glasses to make it easier for them to drink. No wonder there are so many glass products on the market with various designs. People with parkinson’s cannot use glasses properly, because they have movement disorders so that when they hold the glass, the water in it will spill. Seeing from the existing problems, it is necessary to design a saucer as a drinking aid. Which of course will make it easier for them to use glasses. In the design of the saucer using the morphological method. One of the methods commonly used in evaluating design concepts. The results of the selection process for the combination of components that make up this saucer, it can be concluded that from the selection process using the morphological method, the most appropriate saucer is to use concept 3 with score of 12,6, where the design is ranked 1.


Full Text:

PDF

References


Adi, S., & Yuamita, F. (2022). Analisis Ergonomi Dalam Penggunaan Mesin Penggilingan Pupuk Menggunakan Metode Quick Exposure Checklist Pada Pt. Putra Manunggal Sakti. Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 22-34.

Alia, S., H B Hidayati., dkk. (2021). “Penyakit Parkinson : Tinjauan Tentang Salah Satu Penyakit Neurodegeneratif Yang Paling Umum”. Jurnal Aksona. Vol. 1, No. 2 hal 95-99.

Anastasya, A., & Yuamita, F. (2022). Pengendalian Kualitas Pada Produksi Air Minum Dalam Kemasan Botol 330 ml Menggunakan Metode Failure Mode Effect Analysis (FMEA) di PDAM Tirta Sembada. Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 15-21.

Aziza, J. N. A. (2022). Perbandingan Metode Moving Average, Single Exponential Smoothing, dan Double Exponential Smoothing Pada Peramalan Permintaan Tabung Gas LPG PT Petrogas Prima Services. Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 35-41.

Balili, S., & Yuamita, F. (2022). Analisis Pengendalian Risiko Kecelakaan Kerja Bagian Mekanik Pada Proyek PLTU Ampana (2x3 MW) Menggunakan Metode Job Safety Analysis (JSA). Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(II), 61-69.

Ernawati, I., T Sukardiyono. (2017). “Uji Kelayakan Media Pembelajaran Interaktif Pada Mata Pelajaran Administrasi Server”. Vol. 2, No. 2, hal 205-210.

Frans. (2018). “Analisis Perancangan Produk Alat Pencetak Spasi Semen Batu Bata Untuk Meningkatkan Produktivitasnya (Studi Kasus : CV. Mangku Putra)”. Jurnal Dinamika Teknik. Vol. 11, No. 2, hal 101-110.

Gumulya, D., T H Thomas, F D Pratama. (2020). “Desain Produk Dengan Inspirasi Art Deco Eropa Era Tahun 1920 Dengan Pendekatan Chart Morfologi”. Jurnal Teknik. Vol. 2, No. 2, hal 1-10.

Hafiidh, M.Y.A., A Kusnayat, E Febriyanti. (2019). “Perancangan Mesin Pengaduk Untuk Memisah Kulit Ari Kedelai Menggunakan Metode Reserse Engineering”. E-Proceeding of Engineering. Vol. 6, No. 2, hal 6743-6749.

Ilat, L.V., S Murni, T Parengkuan. (2018). “Analisis Pengaruh Produk Dan Harga Keputusan Pembelian Ulang Ulang Pada UKM D’Cendol 77 DI EIC UNSRAT”. Jurnal EMBA. Vol.6, No. 4, hal 2548-2557.

Ikhsan, M. Z. (2022). Identifikasi Bahaya, Risiko Kecelakaan Kerja Dan Usulan Perbaikan Menggunakan Metode Job Safety Analysis (JSA). Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 42-52.

Istarini, A., Y Syafrita, R Susanti. (2020). “Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Subtipe Gejala Motorik Penyakit Parkinson”. Jurnal Human Care. Vol. 5, No. 1, hal 323-327.

Jakaria, R B, Tedjo Sukmono. (2021). “Perencanaan dan Perancangan Produk”. Sidoarjo: UMSIDA Press.

Media, R.I., B Ibrahim. (2019). “Studi Perancangan Mesin Pencacahan Coklat Kapasitas Produksi 600 kg/jam Dengan Metode VDI 2222”. Jurnal Teknologi dan Rekayasa Manufaktur. Vol. 1, No. 2, hal 41-45.

Neyfa, B.C., D Tamara. (2016). “Perancangan Aplikasi E-Canteen Berbasis Android Dengan Menggunakan Metode Objek Oriented Analysis & Design (OOAD)”. Jurnal Penelitian Komunikasi dan Opini Publik. Vol. 20, No. 1, hal 83-91.

Putra, H A., R B Jakaria. (2021). “Analisa Design For Assembly (Dfa) Pada Perancangan Produk Knalpot”. Procedia of Engineering and Life Science Vol. 1, No. 2.

Rahman, A. (2019). “Pengaruh Pelayanan Terhadap Kepuasan Konsumen Pada PT Yudha Swalayan Jakarta”. Jurnal Ilmu Pengetahuan dan Teknologi Komputer. Vol. 4, No. 2, hal 257-263.

Rahman, F. N., & Pratama, A. Y. (2022). Analisis Beban Kerja Mental Pekerja Train Distribution PT. Solusi Bangun Indonesia. Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 7-14.

Rahmanto, I., & Hamdy, M. I. (2022). Analisa Resiko Kecelakaan Kerja Karyawan Menggunakan Metode Hazard and Operability (HAZOP) di PT PJB Services PLTU Tembilahan. Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(II), 53-60.

Rizki, M., Wenda, A., Pahlevi, F. D., Umam, M. I. H., Hamzah, M. L., & Sutoyo, S. (2021, July). Comparison of Four Time Series Forecasting Methods for Coal Material Supplies: Case Study of a Power Plant in Indonesia. In 2021 International Congress of Advanced Technology and Engineering (ICOTEN) (pp. 1-5). IEEE.

Santoso, B.W.B, dkk. (2020). “Pemilihan Kombinasi Komponen Unit Slicing Pada Mesin Pembuat Keripik Kentang Dengan Metode Morfologi Konsep Sistem”. Industrial and Mechanical Design Conference. Vol. 2, hal 305-312.

Syam, E. (2018). “Rancang Bangun Sistem Informasi Manajemen Data Mahasiswa dan Dosen Terintergasi”. Journal Research and Development. Vol. 2, No. 2, hal 45-51.

Tahir, A., Harman. (2021). “Perancangan Mesin Perontok Padi Dengan Sumber Energi Surya”. Jurnal Teknik Mesin. Vol. 6, No. 2, hal 69-75.

Wiraghani, S. R., M A Prasnowo. (2017). “Perancangan dan Pengembangan Produk Alat Potong Sol Sandal”. Engineering and Sains Journal. Vol. 1, No. 1, hal 73-76.

Yuamita, F. (2022). Pengendalian Kualitas Produksi Sarden Mengunakan Metode Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) Untuk Meminimumkan Cacat Kaleng Di PT. Maya Food Industries. Jurnal Teknologi dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 1-6.




DOI: http://dx.doi.org/10.24014/jti.v8i1.17214

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Icha Mutiara Addeni, Ribangun Bamban Jakaria

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

                                                                                                                                                                                                                                     

Jurnal Teknik Industri

P-ISSN 2460-898X | E-ISSN 2714-6235

Published by:

Industrial Engineering Department

Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau, Indonesia

Office Address:

H.R. Soebrantas KM 15.5, Tampan, Pekanbaru, Riau, Indonesia 28293

email: jti.fst@uin-suska.ac.id

 

Indexed by:

      

       

 

Creative Commons License

 

JTI : Jurnal Teknik Industri under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.